Pepparkaksbönder
En julig variant av klassiska bondkakaor.
ca 60 st
5 1/2 dl vetemjöl
2 dl strösocker
1 msk ljus sirap
1 tsk bikarbonat
1 msk vatten
3/4 dl grovhackad sötmandel
2 msk pepparkakskrydda
200 g smör/margarin, rumsvarmt
1. Blanda mjölet med pepparkakskryddorna i en bunke. Gör en grop i mitten och lägg ner strösocker, sirap, hackad mandel samt bikarbonat utblandat i vatten i gropen.
2. Hacka sönder margarinet med en vass kniv samtidigt som du blandar runt det med mjölblandningen. När det blivit en smulig massa knådar du ihop smulorna med händerna till en deg.
3. Forma degen till två rullar, ca 4 cm i diameter. Rulla in dem i plasfolie och lägg dem i kylen minst två timmar eller i frysen knappt en timme. Tills de har blivit hårda.
4. Sätt ugnen på 200 grader. Skär rullarna i ca 1/2 cm tjocka skivor med en vass kniv. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen ca 10 minuter.
Kommentarer
Trackback