Chokladmuffins med grädde och jordgubbar




Muffins:
100 g smör
3/4 dl mjölk
2 ägg
1 1/2 dl ströscoker
2 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 1/2 msk potatismjöl
1 tsk vaniljsocker
2 msk kakao

Garnering:
grädde eller vaniljkräm
jordgubbar

1. Sätt ugnen på 225 grader. Smält smöret och tillsätt mjölken.
2. Vispa upp ägg och socker.
3. Blanda vetemjöl, bakpulver, potatismjöl, vaniljsocket och kakao.
4. Tillsätt mjölblandningen växelvis med mjölkblandningen i äggsmeten.
5. Häll upp i muffinsformar och grädda mitt i ugnen ca 12 minuter. Låt kallna.
6. Skär av tppen och gröp ur muffinsen. Fyll med grädde eller vaniljkräm och dekorera med jordgubbar.

Kokostryfflar





200 g mörk choklad
1 1/2 dl vispgrädde
2 tsk snabbkaffe eller kakao
1 1/2 dl florsocker
25 g rumsvarmt smör
2 dl kokosflingor

ca 300 g vit choklad
nötter eller kaffebönor

1. Koka upp grädden och rör ner chokladen tills den smält.
2. Rör ner kaffe/kakao, florsocker, smör och kokos. Ställ tryffelsmeten i frysen en timme.
3. Rulla små kulor av tryffeln och ställ i frysen en timme till.
4. Smält chokladen och rulla kulorna i den med hjälp av två gafflar. Dekorera med nötter eller kaffeböner och låt stelna.

Kokostoppar doppade i choklad



Supergoda, sega kokostoppar med smak av lite citron doppade i mörk choklad.

ca 30 st

50 g smör
2 ägg
1 1/2 dl socker
200 g riven kokos
skal av 1/2 citron

100 g mörk choklad

1. Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret.
2. Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt kokos, smör och rivet citronskal. Låt smeten svälla 10 minuter.
3. Klicka ut toppar på bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen 10-20 minuter. Låt svalna.
4. Smält chokladen, doppa kakorna och ställ dem att stelna på bakplåtspapper.

Petit - chouer



Små fluffiga bakelser som man kan fylla med grädde, sylt och bär.

ca 20-25 st

3 dl vatten
100 g smör
1 tsk socker
1 tsk salt
en nypa muskot
2 dl vetemjöl
4 stora ägg

1. Koka upp vatten med smör, socker och kryddor. koka sakta tills smöret har smält.
2. Sikta ner mjölet i vätskan. Rör med träslev tills smeten börjar släppa i kanterna.
3. ta bort från värmen och rör ner ett ägg i taget. Vispa kraftigt.
4. Sätt ugnen på 225 grader. Klicka ut smeten med hjälp av skedar på bakplåtspapper. Passlig storlek är en rågad matsked.
5. Grädda till dubbel storlek i ca 20 minuter. Låt stå kvar i ugnen med öppen lucka i ca 10 minueter på eftervärmen.
6. När de svalnat kan du antingen frysa in dem eller fylla dem med godsaker och ät genast!
(Om du fryser in dem är det bara att värma i ugnen 10 minuter på 200 grader före servering)

Kladdig mörkchokladkaka med randigt täcke




Super god och passligt kladdig kaka med mycket choklad!

Kaka:
200 g smör
250 g mörkchoklad
2 1/2 dl socker
3 ägg
1 tsk vaniljsocker
2 1/2 dl vetemjöl

Dekoration:
100 g vit choklad
ca 35 g mörk choklad

1. Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret, lägg i chokladen och rör tills den smält.
2. Tillsätt socker och ägg under omrörning. Sikta i vaniljsocker och mjöl. Rör om.
3. Häll i en bakplåtsklädd form med löstagbar kant. Grädda i mitten ca 15- 20 minuter. Låt svalna.
4. Smält vit chokladen och bred ut över kakan. Smält mörk choklden och ringla över som ränder eller annat mönster.

Vitchokladmousse med jordgubbssylt


Vitchokladmousse på det enkla viset.

4 st

Mousse:
2 dl vispgrädde
50 g vit choklad
1 ägg

Garnering:
jordgubbar/ jordgubbssylt/ blåbär

1. Vispa grädden. Smält chokladen.
2. Vispa upp ägget och tillsätt chokladen lite i taget under kraftig omrörning.
3. Rör ner den vispade grädden i chokladröran, lite i taget.
4. Häll moussen i glas och låt stå i kylen minst 1 timme.
5. Dekorera med jordgubbar, lime och lite honung före servering.

Apelsinrullar



ca 20 st

Mördeg:
1 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
1/2 dl socker
75 g smör
1 äggula av litet ägg

Fyllning:
50 g sötmandel
1 dl florsocker
1 äggvita av litet ägg
rivet skal av 1/2 apelsin
1 tsk apelsinmarmelad
ev röd karamellfärg

Glasyr:
florsocker och vatten
pistagenötter

1. Blanda alla ingredienser till mördegen och lägg kallt en stund. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Mal mandeln tillsammans med sockret till fyllningen .Tillsätt resten av ingredienserna och färga med lite karmellfärg löst i vatten.
3. Rulla ut fyllningen till en rulle på mjölat bakbord.
4. Kalva ut mördegen till ca 10 cm breda längder.
5. Lägg på fyllningen och rulla in den i mördegen. Rulla därefter in apelsinrullarna i smörpapper före du lägger dem i ugnen. Pappret måste sitta lite löst så rullarna kan svälla något.
6. Grädda i ca 10 minuter. Låt svalna, ringla över glasyr och strö nötterna över. Skär i sneda skivor.

Lyxbullar



Bullar med smak av mandel, tranbär och mörk choklad.

ca 25 st

Deg:
5 dl mjölk
50 g jäst
100 g smör
1/2 tsk salt
1 1/2 dl socker
ca 12 dl vetemjöl

Fyllning:
200 g mandelmassa
100 g smör
100 g torkade tranbör
60 g hackad mörk choklad

Garnering:
florsocker och choklad

1. Deg: smula ner jästen i 37 graders mjölk.
2. Blanda alla ingrdienser till degen och knåda tills den sitter ihop utan att kladda. Låt vila under bakduk ca 30 minuter.
3. Fyllning: Blanda mandelmassa och smör.
4. Kavla ut degen och bred ut fyllningen och strö över tranbär och choklad.
5. Vik degen på mitten och sporra längder til ca 25 bullar. Snurra en knut av deglängden och lägg i en muffinsform.
6. Jäs bullarna under bakduk till dubbel storlek. Sätt ugene på 250 grader.
7. Grädda bullarna mitt i ugnen ca 10 minuter. Garnera med florsocker och chalad när bullarna har svalnat.

Chokladpanna cotta med citronjulienne


God panna cotta som är enkel att göra!

4 st

Chokladpanna cotta:
1 blad gelatin
80 g mörk choklad
2 dl vispgrädde
2 msk socker

Citronjulienne:
1 citron
2 msk strösocker
2 msk vatten

1. Panna cotta: Lägg gelatinent i kallt vatten. Finhacka chokladen.
2. Koka upp grädde, rör ner chokladen och gelatinbladet. Tillsätt sockret och rör tills allt har löst sig.
3. Skölj 4 små glas ellerportionsformar (3/4 - 1 dl) med kallt vatten och häll upp krämen i dem.
4. Ställ in i frysen ca 30 minuter, täck över med plastfolie och förvara i kylskåp fram till servering.

5. Citronjulienne: Tvätta citronen noga och skär av yttersta skalet i tunna strimlor.
6. Koka upp strimlorna med 1 dl vatten ca 5 minuter. Häll dem i en sil, spola av med kallt vatten och koka sedan upp dem igen med vatten och socker ca 5 minuter tills de blir genomskinliga.
7. Låt kallna och lägg på toppen av panna cottan vid servering.


Rocky road cupcakes



12 st

3 ägg
2 1/2 dl socker
1 tsk vaniljsocker
50 g smör
1 dl gräddfil
2 msk kallt kaffe
3 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
4 msk kakao
1 nypa salt
100 g mörk choklad
2 dl salta jordnötter
2 nävar minimarshellows
2 nävar dumlekolor

Fudge glaze:
3/4 dl grädde
1/4 dl mjölk
21 msk honung
100 g mörk choklad
1/2 msk smör

Garnering:

dumlekolor
marshmellows
jordnötter

1. Sätt ugen på 175 grader. Vispa ägg, socker och vaniljsocker.
2. Smält smör, häll i gräddfil och kaffe och blanda väl med äggsmeten.
3. Blanda vetemjöl, bakpulver, kakao och salt och vänd försiktigt ner i smeten.
4. Smält chokladen och rör ner den i smeten.
5. Varva smeten med dumle, nötter och marshmellow i muffinsformar. Grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter.
6. Fudge glaze: Koka upp grädde, mjölk och honung. Rör ner choklad och smör.
7. Häll över muffinsarna och garnera med dumlekolor, jordnötter och marshmellows.

Josefiner



Goda små bakelser med mördeg, toscasmet, vaniljkräm och äppel.

25 st

Mördeg:
6 dl vetemjöl
250 g smör
2 dl socker
2 äggulor

Fyllning:
3 dl vaniljkräm
2 sora äpplen

Toscasmet:
100 g smör
1 dl socker
2 msk vetemjöl
2 msk mjölk
1-2 påsar flagad mandel

1. Arbete ihop mördegen och låt den vila kallt. Gör vaniljkrämen av pulver eller koka egen.
2. Sätt ugnen på 200 grader. Dela degen i två delar. Kavla ut den ena och ta ut 25 rundlar ca 8 cm i dm och fördela ipappers eller aluminuium formar. Kavla ut den andra degbiten och ta ut 25 rundlar till lock, ca 7 cm i dm.
3. Lägg 1 tsk vaniljkräm och lika mycket grovt rivet äpple i varje form. Täck med locken och tryck till runt kanterna.
4. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 15 minuter.
5. Blanda allt till toscasmeten i en kastrull. Värm under omrörning till smeten tjocknat något. Sätt ugnen på 225 grader.
6. Stjälp de färdiga kakorna upp och ner på ett bakplåtspapper och låt dem svalna. Bred toscasmeten ovanpå de upp och nervända kakorna. Grädda ca 5 minuter.

Youhurtbavaroise med lemon curdfyllning




Frisk och lätt efterrätt.

6 personer

1/2 vaniljstång
2 dl matlagningsyoghurt
2 gelatinblad
2 äggulor
3/4 dl strösocker
1 tsk rivet apelsinskal
2 dl vispgrädde
6 tsk lemon curd

1. Snitta vaniljstången och skrapa ur fröna. Blanda fröna med matlagninsyoghurten i en kastrull.
2. Lägg gelatinen i kallt vatten.
3. Vispa samma äggulor och socker. Låt youghurten sjuda upp. Häll i äggsmeten och sjud under omrörning till en krämig sås. När första bubblorna syns tar ska kastrullen bort från värmen.
4. Lägg i gelatinbladen och låt dem smälta. Låt svalna.
5. Vispa grädden och blanda med youghurtsåsen.
6. Häll upp i hälften av smeten i portionsformar, lägg i en tesked lemon curd och fyll på med resten av smeten.
7. Låt stå kallt i minst 4 timmar.

Lingontryfflar



25 st:
3 dl färska eller frysta lingon
1 dl socker
200 g mörk choklad
1 1/2 dl vispgrädde
25 g osaltat smör

Garnering:

200 g mörk choklad, lite sylt eller bär

1. Koka ihop lingon och socker i en kastrull 4-5 minuter. Passera kompotten genom en trådsil och låt svalna.
2. Hacka chokladen grovt. Koka upp grädden och rör ner smör och choklad.
3. Rör ner lingonkompotten och ställ tryffeln i frysen över natten.
4. Forma små kulor med händerna och ställ kallt en stund.
5. Smält chokladen till garneringen och doppa hastigt tryfflarna med hjälp av en gaffel. Låt svalna.

Mini kolapajer





Söta och goda minipajer som passar perfekt till en kopp kaffe! Om du fördubblar receptet passar det i en vanlig pajform.

Pajdeg till 6 små kolapajer:
105 g vetemjöl
60 g mjukt smör
1/2 mak majsolja
1/2 äggula
2 msk vatten
1/2 msk socker

1. Ugn 250 grader. Lägg alla ingredienser i en matbredare med stålkniv. Kör någon minut tills degen blir sammanhållande.
2. Tryck ut degen i tartelettformar. Nagga pajdegen lätt med en gaffel och grädda mitt i ugnen ca 10 minuter. Låt svalna.

Kolasmet:
3/4 dl brunt farinsocker
3/4 dl ljus sirap
3/4 dl vispgrädde
1 tsk kakao
1 tsk vaniljsocker
75 g smör
50 g grovhackade hasselnötter

1. Blanda allt utom smör och hasselnötter i en stekpanna. Koka upp och kaka smeten på medelstark värme ca 10 minuter. Rör om då och då.
2. Ta bort från värmen och rör i smöret klickvis under omrörning. Tillsätt de hackade nötterna.
3. Häll upp i pajskalen och låt svalna. Ställ i kylen så att kolan får rätt konsistens, 2-3 timmar.

Garnering:
4 dl lätt creme fraiche
1/2 vaniljstång
2 tsk florsocker
hela hasselnötter

1. Dela och skrapa ur vaniljstången och blanda med creme fraiche, smaksätt med florsocker och rör om väl. Ställ i kylen. Garnera sedan varje kolapaj med en matsked creme fraiche och en hasselnöt.

Kokosglass med kanderad mandel



Mjuk och söt glass.

Det här behövs till 1 liter:
2 gelatinblad
3 dl vispgrädde
1 1/2 dl socker
2 msk pressade limesaft
4 dk kokosmjölk eller kokosgrädde
2 äggvitor

1. Glass: Lägg gelatinbladen i kallt vatten 5 minuter. Koka upp grädde och socker, låt sjuda några minuter.
2. Låt gelatinbladen smälta i gräddblandningen. Blanda ner kokosmjölk/grädde och limesaft. Låt blandingen kallna några timmar i tex kylen.
3. Vispa äggvitorna till hårt skum och blanda ner med den kalla glassmeten.
4. Kör glassen i glassmaskin i ca 25 minuter. Förvara i frysen.

Kanderad mandel:
1 dl mandel
2 msk strösocker
1 tsk citronsaft

1. Mandel: Hacka mandelna. Smält socker och citronsaft i en stekpanna tills det blir ljustbrunt.
2. Vänd ner mandeln, rör om och häll upp på ett smörpapper för att stelna.
3. Bryt sedan i bitar och strö över glassen före servering.


RSS 2.0