Solskensbullar
ca 40 st
13 dl vetemjöl
1 dl socker
1 tsk salt
2 tsk kardemumma
150 g smör, rumsvarmt
50 g jäst
5 dl mjölk
fyllning:
ca 4 dl vaniljkräm
pensling:
uppvispat ägg
smält smör
socker
1. Häll några dl mjöl, sockret, salt och kardemumma i en assistent. Klicka i smöret.
2. Värm mjölken till fingervarm och smula i jästen.
3. Tillsätt resten av mjölet lite i gången och bearbeta allt till en smidig smet.
4. Låt degen jäsa till dubbel storlek i ca 30 min.
5. Ta upp degen på ett mjölat bakbord och knåda lätt.
6. Dela degen i fyra delar och dela varje längd i 10 delar. Rulla till bullar. Låt bullarna jäsa under bakduk på bakplåtsklädda plåtar i ca 30 min.
7. Lägg ugnen på 250 grader. Gör ett hål i bullen med fingret och spritsa i vaniljkräm. Låt bullarna jäsa i 10 minuter.
8. Pensla bullarna med ägg och grädda dem mitt i ugn ca 5-8 min.
9. Pensla de avsvalnade bullarna med smält smör och doppa dem i socker.
Kommentarer
Trackback