Citruskaka
Gillar man citonsmak är den här kakan perfekt, den tar dock en ordentlig stund att laga.
Receptet är ur tidningen hembakat.
Kaka:
2 ägg
3 dl strösocker
2 msk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
4 dl vetemjöl
1 citron, skal och saft
saften av 1 apelsin
150 g smält smör eller flytande margarin
Citronkräm:
1 citron, saft och skal
1 1/2 dl strösocker
3 ägg
2 msk kallt smör
Frosting:
50 g smör
200 philadelphiaost
2 dl florsocker
1 msk vaniljsocker
saften av 1 limefrukt
(vill man inte ha så tjockt lager med frosting så löns det att minska på receptet, vilket jag gjorde)
1. Kakan: Vispa ägg och socker fluffigt.
2. Blanda de torra ingredienserna och vänd ner i smeten.
3. Rör i citronskal samt saften av citron och apelsin och det smälta smöret. Rör tills smeten är jämn.
4. Häll smeten i form med löstagbar botten (smörad & bröad eller klädd med bakplåtspapper), ca 22 cm i diameter. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 40-50 min (beroende på ugn) i 175 grader. Känn med en sticka så att den är klar. Låt svalna i minst 1 timme.
5. Citronkräm: Blanda citronskal och saft, socker samt ägg i rostfri bunke. Ställ över en kastrull med vatten som sjuder. Rör i krämen tills den tjocknar. Den får inte koka. Ta bunken från värmen och klicka i smöret samtidigt som du rör härtigt. Låt svalna.
6. Dela kakan i två delar med en kniv. Fördela citronkrämen på tortbottnen. Lägg på locket.
7. Frosting: Vispa ihop alla ingredienser till en jämn och fluffig smet.
8. Bred frostingen runt om och ovanpå kakan. Garnera med riven choklad och limeskivor. Förvara kakan i kylskåp.
Kommentarer
Postat av: sonja
ihih min nya favoritblogg. du e bäst
Trackback