Mini kolapajer
Söta och goda minipajer som passar perfekt till en kopp kaffe! Om du fördubblar receptet passar det i en vanlig pajform.
Pajdeg till 6 små kolapajer:
105 g vetemjöl
60 g mjukt smör
1/2 mak majsolja
1/2 äggula
2 msk vatten
1/2 msk socker
1. Ugn 250 grader. Lägg alla ingredienser i en matbredare med stålkniv. Kör någon minut tills degen blir sammanhållande.
2. Tryck ut degen i tartelettformar. Nagga pajdegen lätt med en gaffel och grädda mitt i ugnen ca 10 minuter. Låt svalna.
Kolasmet:
3/4 dl brunt farinsocker
3/4 dl ljus sirap
3/4 dl vispgrädde
1 tsk kakao
1 tsk vaniljsocker
75 g smör
50 g grovhackade hasselnötter
1. Blanda allt utom smör och hasselnötter i en stekpanna. Koka upp och kaka smeten på medelstark värme ca 10 minuter. Rör om då och då.
2. Ta bort från värmen och rör i smöret klickvis under omrörning. Tillsätt de hackade nötterna.
3. Häll upp i pajskalen och låt svalna. Ställ i kylen så att kolan får rätt konsistens, 2-3 timmar.
Garnering:
4 dl lätt creme fraiche
1/2 vaniljstång
2 tsk florsocker
hela hasselnötter
1. Dela och skrapa ur vaniljstången och blanda med creme fraiche, smaksätt med florsocker och rör om väl. Ställ i kylen. Garnera sedan varje kolapaj med en matsked creme fraiche och en hasselnöt.
Kommentarer
Trackback