Limegräddbakelse på mandelbotten
ca 18 medelstora bakelser
Bottnar:
1 dl sötmandel
1/2 dl strösocker
2 1/2 dl vetemjöl
100 g kallt smör
1 ägg
Limekräm:
4 äggulor
1/4 dl strösocker
skal av 1 lime
2 msk limesaft
1 1/2 dl mellangrädde
Garnering:
Hallon, blåbär, kivi, jordgubbar, choklad...
1. Bottnar: Mal mandeln tillsätt mjöl och smör i bitar. Arbeta ihop med en kniv eller gaffel. Tillsätt sen ägget och arbeta ihop med fingrarna.
2. Tryck ut degen i smörjda mazarinformar och ställ kallt i minst 30 minuter.
3. Sätt ugnen på 200 grader.
4. Grädda formarna på en plåt mitt i ugnen 8-10 minuter. Förvara torrt.
5. Limekräm: Vispa samman allt utom grädde i en kastrull. Sjud på svag värme till en tjock kräm under ständig vispning. Låt kallna och förvara i kylskåp.
6. Servering: Vispa grädden och blanda den med limekrämen. Fyll de avkallnade formarna med gräddkrämen och dekorera med bär.
Kommentarer
Trackback