Lingontryfflar



25 st:
3 dl färska eller frysta lingon
1 dl socker
200 g mörk choklad
1 1/2 dl vispgrädde
25 g osaltat smör

Garnering:

200 g mörk choklad, lite sylt eller bär

1. Koka ihop lingon och socker i en kastrull 4-5 minuter. Passera kompotten genom en trådsil och låt svalna.
2. Hacka chokladen grovt. Koka upp grädden och rör ner smör och choklad.
3. Rör ner lingonkompotten och ställ tryffeln i frysen över natten.
4. Forma små kulor med händerna och ställ kallt en stund.
5. Smält chokladen till garneringen och doppa hastigt tryfflarna med hjälp av en gaffel. Låt svalna.

Mini kolapajer





Söta och goda minipajer som passar perfekt till en kopp kaffe! Om du fördubblar receptet passar det i en vanlig pajform.

Pajdeg till 6 små kolapajer:
105 g vetemjöl
60 g mjukt smör
1/2 mak majsolja
1/2 äggula
2 msk vatten
1/2 msk socker

1. Ugn 250 grader. Lägg alla ingredienser i en matbredare med stålkniv. Kör någon minut tills degen blir sammanhållande.
2. Tryck ut degen i tartelettformar. Nagga pajdegen lätt med en gaffel och grädda mitt i ugnen ca 10 minuter. Låt svalna.

Kolasmet:
3/4 dl brunt farinsocker
3/4 dl ljus sirap
3/4 dl vispgrädde
1 tsk kakao
1 tsk vaniljsocker
75 g smör
50 g grovhackade hasselnötter

1. Blanda allt utom smör och hasselnötter i en stekpanna. Koka upp och kaka smeten på medelstark värme ca 10 minuter. Rör om då och då.
2. Ta bort från värmen och rör i smöret klickvis under omrörning. Tillsätt de hackade nötterna.
3. Häll upp i pajskalen och låt svalna. Ställ i kylen så att kolan får rätt konsistens, 2-3 timmar.

Garnering:
4 dl lätt creme fraiche
1/2 vaniljstång
2 tsk florsocker
hela hasselnötter

1. Dela och skrapa ur vaniljstången och blanda med creme fraiche, smaksätt med florsocker och rör om väl. Ställ i kylen. Garnera sedan varje kolapaj med en matsked creme fraiche och en hasselnöt.

Kokosglass med kanderad mandel



Mjuk och söt glass.

Det här behövs till 1 liter:
2 gelatinblad
3 dl vispgrädde
1 1/2 dl socker
2 msk pressade limesaft
4 dk kokosmjölk eller kokosgrädde
2 äggvitor

1. Glass: Lägg gelatinbladen i kallt vatten 5 minuter. Koka upp grädde och socker, låt sjuda några minuter.
2. Låt gelatinbladen smälta i gräddblandningen. Blanda ner kokosmjölk/grädde och limesaft. Låt blandingen kallna några timmar i tex kylen.
3. Vispa äggvitorna till hårt skum och blanda ner med den kalla glassmeten.
4. Kör glassen i glassmaskin i ca 25 minuter. Förvara i frysen.

Kanderad mandel:
1 dl mandel
2 msk strösocker
1 tsk citronsaft

1. Mandel: Hacka mandelna. Smält socker och citronsaft i en stekpanna tills det blir ljustbrunt.
2. Vänd ner mandeln, rör om och häll upp på ett smörpapper för att stelna.
3. Bryt sedan i bitar och strö över glassen före servering.


RSS 2.0