Rocky road cupcakes



12 st

3 ägg
2 1/2 dl socker
1 tsk vaniljsocker
50 g smör
1 dl gräddfil
2 msk kallt kaffe
3 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
4 msk kakao
1 nypa salt
100 g mörk choklad
2 dl salta jordnötter
2 nävar minimarshellows
2 nävar dumlekolor

Fudge glaze:
3/4 dl grädde
1/4 dl mjölk
21 msk honung
100 g mörk choklad
1/2 msk smör

Garnering:

dumlekolor
marshmellows
jordnötter

1. Sätt ugen på 175 grader. Vispa ägg, socker och vaniljsocker.
2. Smält smör, häll i gräddfil och kaffe och blanda väl med äggsmeten.
3. Blanda vetemjöl, bakpulver, kakao och salt och vänd försiktigt ner i smeten.
4. Smält chokladen och rör ner den i smeten.
5. Varva smeten med dumle, nötter och marshmellow i muffinsformar. Grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter.
6. Fudge glaze: Koka upp grädde, mjölk och honung. Rör ner choklad och smör.
7. Häll över muffinsarna och garnera med dumlekolor, jordnötter och marshmellows.

Josefiner



Goda små bakelser med mördeg, toscasmet, vaniljkräm och äppel.

25 st

Mördeg:
6 dl vetemjöl
250 g smör
2 dl socker
2 äggulor

Fyllning:
3 dl vaniljkräm
2 sora äpplen

Toscasmet:
100 g smör
1 dl socker
2 msk vetemjöl
2 msk mjölk
1-2 påsar flagad mandel

1. Arbete ihop mördegen och låt den vila kallt. Gör vaniljkrämen av pulver eller koka egen.
2. Sätt ugnen på 200 grader. Dela degen i två delar. Kavla ut den ena och ta ut 25 rundlar ca 8 cm i dm och fördela ipappers eller aluminuium formar. Kavla ut den andra degbiten och ta ut 25 rundlar till lock, ca 7 cm i dm.
3. Lägg 1 tsk vaniljkräm och lika mycket grovt rivet äpple i varje form. Täck med locken och tryck till runt kanterna.
4. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 15 minuter.
5. Blanda allt till toscasmeten i en kastrull. Värm under omrörning till smeten tjocknat något. Sätt ugnen på 225 grader.
6. Stjälp de färdiga kakorna upp och ner på ett bakplåtspapper och låt dem svalna. Bred toscasmeten ovanpå de upp och nervända kakorna. Grädda ca 5 minuter.

Youhurtbavaroise med lemon curdfyllning




Frisk och lätt efterrätt.

6 personer

1/2 vaniljstång
2 dl matlagningsyoghurt
2 gelatinblad
2 äggulor
3/4 dl strösocker
1 tsk rivet apelsinskal
2 dl vispgrädde
6 tsk lemon curd

1. Snitta vaniljstången och skrapa ur fröna. Blanda fröna med matlagninsyoghurten i en kastrull.
2. Lägg gelatinen i kallt vatten.
3. Vispa samma äggulor och socker. Låt youghurten sjuda upp. Häll i äggsmeten och sjud under omrörning till en krämig sås. När första bubblorna syns tar ska kastrullen bort från värmen.
4. Lägg i gelatinbladen och låt dem smälta. Låt svalna.
5. Vispa grädden och blanda med youghurtsåsen.
6. Häll upp i hälften av smeten i portionsformar, lägg i en tesked lemon curd och fyll på med resten av smeten.
7. Låt stå kallt i minst 4 timmar.

RSS 2.0