Morotskaka

Mycket enkel och god morotskaka!
1 3/4 dl matolja
3 1/2 dl strösocker
3 ägg
1 tsk kanel
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
1 tsk vaniljsocker
3 1/2 dl vetemjöl
.
Frosting:
50 g rumsvarmt smör
2 dl florsocker
300 g färskost
.
1. Sätt ungen på 160 grader. Vispa olja, socker och ägg poröst.
2. Blanda alla torra ingredienser. Rör ner morötter och de torra ingredienserna i äggsmeten.
3. Häll smeten i en form klädd med baklåtspapper och grädda kakan i ca 45-60 min. Låt svalna.
4. Vispa ihop frostingen och bre över kakan.

Cupcakes med citron och maräng




Mina favorit cupcakes för tillfället. Receptet är ur tidningen hembakat.

3 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1/2 dl strösocker
1 ägg
1 äggula
en nypa salt
1 3/4 mjölk
1/2 tsk vaniljsocker
100 g smält och avsvalnat smör

Fyllning:
ca 1 1/2 dl lemon curd

Garnering:
2 äggvitor
1 1/2 dl strösocker

1. Sätt ugnen på 200 grader. Blanda mjöl, bakpulver och socker i en stor skål.

2. Vispa samman äggulan och ägget med en nypa salt och rör sedan mjölk, vanilj och smör.

3. Häll äggsmeten i de torra ingredienserna och vänd runt så att det blandas. Fördela smeten i muffinsformar och grädda i ca 15 minuter. Lämna sedan ugnen på samma temperatur. Låt muffinsarna svalna i ca 10 minuter.

4. Gröp ur mitten på kakorna med t.ex. en melonsked.

5. Fyllning: rör om i lemon curden och skeda sedan upp den i en spritspåse med 1 cm rund tyll. Spritsa lemon curden i hålen i muffinsarna.

6. Garnering: Vispa äggvitorna till hårt skum i en ren skål. Tillsätt sockret lite i taget. Vispa tills det blir en blank och fast smet.

7. Lägg en rågad msk marängsmet på varje muffins och forma toppar med baksidan av skeden. Stö lite socker på toppen.

8. Grädda muffinsarna i ca 5 minuter. Låt svalna.

Centerkakor


Centerkakor är en av mina absoluta favorit bakverk. De är superenkla att göra och de är alltid goda!
Ni får ignorera muffinsen på bilden!

Ca 25 st


200 g smör
1 dl strösocker
4 dl vetemjöl
0.5 dl kakao
0.5 tsk bakpulver
ca 25 bitar center (går bra att byta ut mot dumlekola eller bara en vanlig chokladbit)

1. Smält smöret. Rör ner socker, mjöl, kakao och bakpuler och blanda till en deg.

2. Omslut varje center noggrannt med en rejäl bit deg, är det sprickor rinner kolafyllningen lätt ur. Rulla till bollar, platta till lätt och lägg dem med jämna mellanrum på en baklåt med bakplåtspapper.

3. Grädda i mitten av ugnen i 200 grader i 6-8 minuter. Låt svalna.



Mjölkchokladkaka


Det här är en lyxig och god kladdkaka, som är mycket enkel att göra! Det går mycket bra och byta ut en del av mjölkchokladen till mörkchoklad om man vill.

Kaka:

100 g mjölkchoklad
100g smör
2 ägg
1 1/2 dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 krm salt

Fyllning:
100 g mjölkchoklad

Garnering:
riven vit choklad

1. Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret i en kastrull och lägg sedan i chokladen och rör om till det blir en chokladsmet.

2. Vispa ägg och socker pösigt. Rör i chokladblandningen, mjöl, bakpuler och salt.

3. Bottna en form med löstagbar botten med bakplåtspapper och häll i smeten. Grovhacka mjölkchokladen och strö ut över smeten.

4. Grädda kakan i ca 12-15 min. Ta ut kakan, låt svalna och dekorera med riven vit choklad. Kakan är godast efter att den har stått över natten.


Citruskaka


Gillar man citonsmak är den här kakan perfekt, den tar dock en ordentlig stund att laga.
Receptet är ur tidningen hembakat
.
Kaka:
2 ägg
3 dl strösocker
2 msk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
4 dl vetemjöl
1 citron, skal och saft
saften av 1 apelsin
150 g smält smör eller flytande margarin

Citronkräm:
1 citron, saft och skal
1 1/2 dl strösocker
3 ägg
2 msk kallt smör

Frosting:
50 g smör
200 philadelphiaost
2 dl florsocker
1 msk vaniljsocker
saften av 1 limefrukt
(vill man inte ha så tjockt lager med frosting så löns det att minska på receptet, vilket jag gjorde)

1. Kakan: Vispa ägg och socker fluffigt.

2. Blanda de torra ingredienserna och vänd ner i smeten.

3. Rör i citronskal samt saften av citron och apelsin och det smälta smöret. Rör tills smeten är jämn.

4. Häll smeten i form med löstagbar botten (smörad & bröad eller klädd med bakplåtspapper), ca 22 cm i diameter. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 40-50 min (beroende på ugn) i 175 grader. Känn med en sticka så att den är klar. Låt svalna i minst 1 timme.

5. Citronkräm: Blanda citronskal och saft, socker samt ägg i rostfri bunke. Ställ över en kastrull med vatten som sjuder. Rör i krämen tills den tjocknar. Den får inte koka. Ta bunken från värmen och klicka i smöret samtidigt som du rör härtigt. Låt svalna.

6. Dela kakan i två delar med en kniv. Fördela citronkrämen på tortbottnen. Lägg på locket.

7. Frosting: Vispa ihop alla ingredienser till en jämn och fluffig smet.

8. Bred frostingen runt om och ovanpå kakan. Garnera med riven choklad och limeskivor. Förvara kakan i kylskåp.

RSS 2.0