Lyxiga chokladcupcakes
ca 8 medelstora
1 1/4 dl vetemjöl
1/2 dl kakao
1/2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
ca 60 g smör
1 1/4 dl ljust muskovado socker (går att byta ut mot rörsocker/strösocker)
1 ägg
1/2 dl mjölk
1/4 dl creme fraiche/ gräddfil
Glasyr:
1 tsk creme fraiche
1 1/2 tsk smör
ca 65 g vitchoklad
Garnering:
några bitar mörk choklad
1. Sätt ugnen på 175 grader. Blanda ihop vetemjöl, kakao, bakpulver och vaniljsocker.
2. Vispa ihop smör och socket poröst, tillsätt ägget. Rör i mjölblandningen växelvis med mjölk och creme fraiche.
3. Fördela i muffinsformar och grädda i ca 15-20 minuter.
4. Glasyr: Smält smör och creme fraiche i en lite kastrull och rör ner vitchokladbitarna tills det är en fin smet. Bred ut på muffinsarna.
5. Smält chokladen till garneringen och ringla över muffinsarna.
Chokladbräck
Superenket och gott julgodis åt det nyttigare hållet!
1 1/2 dl blandade nötter tex cashew-, pistage- och valnötter
1 1/2 dl torkad frukt tex tranbär, aprikos, russin..
200 g mörk choklad
1 krm salt
1. Hacka nötter och frukt grovt.
2. Smält chokladen och blanda med nötter, frukt och salt.
3. Bred ut på ett bakplåtspapper och ställ i svalt. Skär sedan upp i lämpliga bitar.
Blåbär- och chokladkaka
200 g smör
3 dl frysta blåbär (går bra att byta ut mot ex hallon)
2 1/2 dl socker
1 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
3 ägg
3 dl vetemjöl
1. Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret och rör sedan i blåbären.
2. Blanda socker, kakao och vaniljsocker. Rör ner i smörblåbärblandningen.
3. Rör ner ett ägg i taget och tillsist mjölet.
4. Häll smeten i en bakplåtsklädd kakform med löstagbar kant.
5. Grädda kakan mitt i ungen ca 20 minuter. Den ska vara lite kladdig i mitten.
6. Låt kallna. Pudra över florsockeroch dekorera med blåbär före servering.
Minttoppar
ca 30 st
1/2 dl florsocker
100 g smör
1/2 dl potatismjöl
2 dl vetemjöl
Garnering:
50 g mörk choklad
3-4 droppar pepparmyntsolja
1. Sätt ugnen på 175 grader.Blanda socker, smöret och mjölsorterna.
2. Rulla degen till bollar och lägg på bakplåtsklädd plåt. Gör en liten fördjupning i kakans mitt.
3. Grädda i mitten ca 10 min.
4. Smält chokladen över vattenbad eller i mikron. Droppa i mintoljan. Fyll fördjupningen i kakan med mintchokladen. Låt svalna.
Solskensbullar
ca 40 st
13 dl vetemjöl
1 dl socker
1 tsk salt
2 tsk kardemumma
150 g smör, rumsvarmt
50 g jäst
5 dl mjölk
fyllning:
ca 4 dl vaniljkräm
pensling:
uppvispat ägg
smält smör
socker
1. Häll några dl mjöl, sockret, salt och kardemumma i en assistent. Klicka i smöret.
2. Värm mjölken till fingervarm och smula i jästen.
3. Tillsätt resten av mjölet lite i gången och bearbeta allt till en smidig smet.
4. Låt degen jäsa till dubbel storlek i ca 30 min.
5. Ta upp degen på ett mjölat bakbord och knåda lätt.
6. Dela degen i fyra delar och dela varje längd i 10 delar. Rulla till bullar. Låt bullarna jäsa under bakduk på bakplåtsklädda plåtar i ca 30 min.
7. Lägg ugnen på 250 grader. Gör ett hål i bullen med fingret och spritsa i vaniljkräm. Låt bullarna jäsa i 10 minuter.
8. Pensla bullarna med ägg och grädda dem mitt i ugn ca 5-8 min.
9. Pensla de avsvalnade bullarna med smält smör och doppa dem i socker.
Mjälkchokladkaka med nougat och nötter
200 g smör
250 g mjölkchoklad (blanda gärna ut med mörkchoklad för mera smak)
2 1/2 dl socker
3 ägg
1 tsk vaniljsocker
2 1/2 dl vetemjöl
100 g nougat
50 g hackade nötter
1. Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret, lägg i chokladen och rör tills den smält.
2. Tillsätt socker och ägg under omrörning. Sikta i vaniljsocker och mjöl. Rör om.
3. Häll i en bakplåtsklädd form med löstagbar kant. Grädda i mitten ca 15- 20 minuter. Låt svalna.
4. Smält försiktigt nougaten i mikron och bred ut över kakan. Strö över nötterna.
Chokladcupcakes med karamellsås
ca 12 st
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
ca 60 g smör
1 dl socker
1 ägg
3/4 dl gräddfil
100 g mörk/mjölkchoklad
Karamellsås:
1 1/2 dl farinsocker
60 g smör
3/4 dl vispgrädde
1 tsk vaniljsocker
1. Sätt ugnen på 175 grader. Blanda de torra ingredienserna.
2. Vispa socker och smör poröst och tillsätt ägget. Rör i gräddfilen, chokladen samt mjölblandningen.
3. Fördela i formar och grädde i nedre delen av ugnen i ca 15 minuter.
4. Lägg ingredienserna till karamellsåsen i en kastrull och låt koka över medelvärme i ca 5 minuter tills den tjocknar lite. Låt kallna lite innan du häller över muffinsarna.
Morotscupcakes
ca 12 st
3 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1/2 tsk bikarbonat
1 tsk malen kanel
ett krm ingefära
1 1/4 dl solrosolja
1 1/2 dl farinsocker
1 1/2 ägg
2 1/2 dl finriva morötter
1 ordentlig dl hackade valnötter
rivet skal av apelsin
rivet skal av citron
lyxig philadelphia glasyr:
100 g philadphiaost
1/2 msk rumsvarmt smör
3 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
lite färskpressad citronsaft
1. Ugn 175 grader. Blanda de torra ingredienserna.
2. Vispa olja, farinsocker och ägg. Tillsätt mjölblandingen, morötter och skal av citrusfrukterna.
3. Fördela i muffinsformar och grädda i nedre delen av ungnen i ca 15 minuter. Låt svalna.
4. Vispa ihop ost och smör. Tillsätt resten och blanda ihop.
5. Glasera muffinsarna och njut.
Cinnamon Sugarpuffs
Goda luftiga puffar med smak av kanel och socker.
1 1/2 dl vatten
50 g smör
1/2 tsk salt
1/2 tsk socker
en liten nypa muskot
1 dl vetemjöl
2 ägg
Garnering:
4 tsk socker
2 tsk kanel
10 g smält smör
1. Sätt ugnen på 225 grader. Koka upp vatten, socker, salt, smör och muskot. Koka sakta tills smöret har smält.
2. Tillsätt mjölet och rör med träslev tills smeten släpper från kanterna.
3. Ta bort kastrullen från värmen och rör ner ett ägg i taget. Vispa så att smeten är slät och fin.
4. Klicka ut teskedstora klickar på bakplåtspapper, de kommer att puffa upp sig dubbelt så stora. Grädda i nedre delen av mitten i ca 20 minuter. Låt dem stå kvar i eftervärmen ca 10 minuter, ha upp ugnsluckan.
5. Blanda socker och kanel. När puffarna svalnat penslar du dem med smält smör och doppar dem i blandingen av socker och kanel.
Citron- och vallmofrökaka med limeglasyr
150 g smör
3 ägg
2 1/2 dl strösocker
3 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1/2 dl blå vallmofrön
rivet skal av 1 lime och 1 citron
Glasyr:
2 msk vatten
saften och skalet av 1 lime
3-4 dl florsocker
1. Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret.
2. Vispa ihop ägg och socker. Rör ner mjöl, bakpulver och vallmofrön. Tillsätt smöret och de rivna lime- och citronskalen.
3. Häll smeten i i smord och bröad kaksform och grädda kakan i nedre delen av ungen i ca 40 minuter.
4. Rör samman ingredienserna till glasyren och ringla över kakan när den svalnat.
Ischoklad
ca 30 formar
100 g kokosfett
200 g valfri choklad
1 tsk socker
lite vaniljsocker/ saffran/ ingefära för extra smak
lite choklad för garnering
1. Smält kokosfett och blanda med chokladen.
2. Rör ner socker och valfri smaksättning.
3. Låt smeten svalna lite och häll sedan upp i små formar. Derkorera med lite choklad.