Chokladmuffins med grädde och jordgubbar
Muffins:
100 g smör
3/4 dl mjölk
2 ägg
1 1/2 dl ströscoker
2 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 1/2 msk potatismjöl
1 tsk vaniljsocker
2 msk kakao
Garnering:
grädde eller vaniljkräm
jordgubbar
1. Sätt ugnen på 225 grader. Smält smöret och tillsätt mjölken.
2. Vispa upp ägg och socker.
3. Blanda vetemjöl, bakpulver, potatismjöl, vaniljsocket och kakao.
4. Tillsätt mjölblandningen växelvis med mjölkblandningen i äggsmeten.
5. Häll upp i muffinsformar och grädda mitt i ugnen ca 12 minuter. Låt kallna.
6. Skär av tppen och gröp ur muffinsen. Fyll med grädde eller vaniljkräm och dekorera med jordgubbar.
Kokostryfflar
200 g mörk choklad
1 1/2 dl vispgrädde
2 tsk snabbkaffe eller kakao
1 1/2 dl florsocker
25 g rumsvarmt smör
2 dl kokosflingor
ca 300 g vit choklad
nötter eller kaffebönor
1. Koka upp grädden och rör ner chokladen tills den smält.
2. Rör ner kaffe/kakao, florsocker, smör och kokos. Ställ tryffelsmeten i frysen en timme.
3. Rulla små kulor av tryffeln och ställ i frysen en timme till.
4. Smält chokladen och rulla kulorna i den med hjälp av två gafflar. Dekorera med nötter eller kaffeböner och låt stelna.
Kokostoppar doppade i choklad
Supergoda, sega kokostoppar med smak av lite citron doppade i mörk choklad.
ca 30 st
50 g smör
2 ägg
1 1/2 dl socker
200 g riven kokos
skal av 1/2 citron
100 g mörk choklad
1. Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret.
2. Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt kokos, smör och rivet citronskal. Låt smeten svälla 10 minuter.
3. Klicka ut toppar på bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen 10-20 minuter. Låt svalna.
4. Smält chokladen, doppa kakorna och ställ dem att stelna på bakplåtspapper.
Petit - chouer
Små fluffiga bakelser som man kan fylla med grädde, sylt och bär.
ca 20-25 st
3 dl vatten
100 g smör
1 tsk socker
1 tsk salt
en nypa muskot
2 dl vetemjöl
4 stora ägg
1. Koka upp vatten med smör, socker och kryddor. koka sakta tills smöret har smält.
2. Sikta ner mjölet i vätskan. Rör med träslev tills smeten börjar släppa i kanterna.
3. ta bort från värmen och rör ner ett ägg i taget. Vispa kraftigt.
4. Sätt ugnen på 225 grader. Klicka ut smeten med hjälp av skedar på bakplåtspapper. Passlig storlek är en rågad matsked.
5. Grädda till dubbel storlek i ca 20 minuter. Låt stå kvar i ugnen med öppen lucka i ca 10 minueter på eftervärmen.
6. När de svalnat kan du antingen frysa in dem eller fylla dem med godsaker och ät genast!
(Om du fryser in dem är det bara att värma i ugnen 10 minuter på 200 grader före servering)
Kladdig mörkchokladkaka med randigt täcke
Super god och passligt kladdig kaka med mycket choklad!
Kaka:
200 g smör
250 g mörkchoklad
2 1/2 dl socker
3 ägg
1 tsk vaniljsocker
2 1/2 dl vetemjöl
Dekoration:
100 g vit choklad
ca 35 g mörk choklad
1. Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret, lägg i chokladen och rör tills den smält.
2. Tillsätt socker och ägg under omrörning. Sikta i vaniljsocker och mjöl. Rör om.
3. Häll i en bakplåtsklädd form med löstagbar kant. Grädda i mitten ca 15- 20 minuter. Låt svalna.
4. Smält vit chokladen och bred ut över kakan. Smält mörk choklden och ringla över som ränder eller annat mönster.
Vitchokladmousse med jordgubbssylt
Vitchokladmousse på det enkla viset.
4 st
Mousse:
2 dl vispgrädde
50 g vit choklad
1 ägg
Garnering:
jordgubbar/ jordgubbssylt/ blåbär
1. Vispa grädden. Smält chokladen.
2. Vispa upp ägget och tillsätt chokladen lite i taget under kraftig omrörning.
3. Rör ner den vispade grädden i chokladröran, lite i taget.
4. Häll moussen i glas och låt stå i kylen minst 1 timme.
5. Dekorera med jordgubbar, lime och lite honung före servering.
Apelsinrullar
ca 20 st
Mördeg:
1 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
1/2 dl socker
75 g smör
1 äggula av litet ägg
Fyllning:
50 g sötmandel
1 dl florsocker
1 äggvita av litet ägg
rivet skal av 1/2 apelsin
1 tsk apelsinmarmelad
ev röd karamellfärg
Glasyr:
florsocker och vatten
pistagenötter
1. Blanda alla ingredienser till mördegen och lägg kallt en stund. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Mal mandeln tillsammans med sockret till fyllningen .Tillsätt resten av ingredienserna och färga med lite karmellfärg löst i vatten.
3. Rulla ut fyllningen till en rulle på mjölat bakbord.
4. Kalva ut mördegen till ca 10 cm breda längder.
5. Lägg på fyllningen och rulla in den i mördegen. Rulla därefter in apelsinrullarna i smörpapper före du lägger dem i ugnen. Pappret måste sitta lite löst så rullarna kan svälla något.
6. Grädda i ca 10 minuter. Låt svalna, ringla över glasyr och strö nötterna över. Skär i sneda skivor.
Lyxbullar
Bullar med smak av mandel, tranbär och mörk choklad.
ca 25 st
Deg:
5 dl mjölk
50 g jäst
100 g smör
1/2 tsk salt
1 1/2 dl socker
ca 12 dl vetemjöl
Fyllning:
200 g mandelmassa
100 g smör
100 g torkade tranbör
60 g hackad mörk choklad
Garnering:
florsocker och choklad
1. Deg: smula ner jästen i 37 graders mjölk.
2. Blanda alla ingrdienser till degen och knåda tills den sitter ihop utan att kladda. Låt vila under bakduk ca 30 minuter.
3. Fyllning: Blanda mandelmassa och smör.
4. Kavla ut degen och bred ut fyllningen och strö över tranbär och choklad.
5. Vik degen på mitten och sporra längder til ca 25 bullar. Snurra en knut av deglängden och lägg i en muffinsform.
6. Jäs bullarna under bakduk till dubbel storlek. Sätt ugene på 250 grader.
7. Grädda bullarna mitt i ugnen ca 10 minuter. Garnera med florsocker och chalad när bullarna har svalnat.
Chokladpanna cotta med citronjulienne
God panna cotta som är enkel att göra!
4 st
Chokladpanna cotta:
1 blad gelatin
80 g mörk choklad
2 dl vispgrädde
2 msk socker
Citronjulienne:
1 citron
2 msk strösocker
2 msk vatten
1. Panna cotta: Lägg gelatinent i kallt vatten. Finhacka chokladen.
2. Koka upp grädde, rör ner chokladen och gelatinbladet. Tillsätt sockret och rör tills allt har löst sig.
3. Skölj 4 små glas ellerportionsformar (3/4 - 1 dl) med kallt vatten och häll upp krämen i dem.
4. Ställ in i frysen ca 30 minuter, täck över med plastfolie och förvara i kylskåp fram till servering.
5. Citronjulienne: Tvätta citronen noga och skär av yttersta skalet i tunna strimlor.
6. Koka upp strimlorna med 1 dl vatten ca 5 minuter. Häll dem i en sil, spola av med kallt vatten och koka sedan upp dem igen med vatten och socker ca 5 minuter tills de blir genomskinliga.
7. Låt kallna och lägg på toppen av panna cottan vid servering.