Mintkyss cupcakes
Kladdiga cupcakes med mintsmak!
200 g mörk choklad
50 g smör
2 ägg
2 1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 1/4 dl vetemjöl
10 droppar pepparmyntsolja
1 krm bakpulver
Glasyr:
3 dl florsocker
2 msk vatten
7-8 droppar pepparmyntsolja
Garnering:
10 g mörk choklad
1. Sätt ugnen på 175 grader. Smält chokladen och blanda med smöret tills det har smält.
2. Vispa ägg, socker och vaniljsocker poröst och häll ner i chokladblandningen. Tillsätt pepparmyntsolja. Blanda mjöl och bakpulver och vänd försiktigt ner i smeten.
3. Fyll formar till två tredjedelar och grädda i 6-7 minuter. Låt svalna.
4. Glasyr: Blanda florsocker, vatten och pepparmyntsolja och spritsa på varje cupcake. Låt stelna. Toppa med en klick smält choklad.
Mandelknäck
2 dl vispgrädde
2 dl ljus sirap
2 dl strösocker
1 msk smör
1 dl finhackad mandel/ madelkross
1 dl finhackad mandel/ madelkross
1. Blanda ihop grädde, sirap, socker och smör i en kastrull.
2. Låt blandningen koka upp och låt den koka kraftig i 15-20 minuter. Rör om då och då.
3. Gör kulprovet.
4. Ta bort från plattan och tillsätt mandeln. Fördela i små formar eller häll i en oljad form.
Chokladtryfflar
ca 25 st
200 mörk choklad
50 g mjölkchoklad
1 dl grädde
1 tsk honung
5-6 droppar pepparmyntsolja
Garnering:
1 dl florsocker
1. Hacka all choklad och lägg den i en bunke. Koka upp grädden och honung. Häll över chokladblandningen och rör till en jämn smet. Tillsätt mintoljan.
2. Ställ tryffelsmeten i kylen i ca 2 timmar.
3. Ta ut kulor ur tryffelsmeten med ett kuljärn eller med en tesked och forma till runda kulor.
4. Rulla i florsocker och förvara i kylskåp.
Drömtårta
3 ägg
2 1/4 dl socker
100 g potatismjöl
2 msk kakao
2 tsk bakpulver
Smörkräm:
150 g smör
225 g florsocker
2 äggulor
4 tsk vaniljsocker
1. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Tillsätt mjölet blandat med bakpulver och kakao. Rör försiktigt till en slät smet.
2. Lägg bakplåtspapper i en långpanna oxh häll dit smeten. Grädda i nedre delen av mitten i 225 grader ca 5 minuter.
3. Ta ut kakan och vält försiktigt upp den på ett sockrat smörpapper. Lägg en kökshanduk och långpannan över för att unvika att kakan torkar. Låt svalna.
4. Vispa ihop smörkrämen och bred ut den försiktigt. Rulla ihop kakan med hjälp av bakplåtspappret. Förvara kallt.
Choklad- och kaffecheesecake
Tårtbotten och kanter
25 g smör
3 dl krossade digestivekex
1/4 dl grädde
2 msk socker
Fyllning
100 g smält mörk choklad + 25 g till dekorering
3 msk espressokaffe eller starkt kaffe
400 g cream cheese tex philadelphiaost
1 dl strösocker
4 ägg
2 tsk vaniljsocker
2 dl vaniljkesella
1 msk maizena
1 dl vaniljkesella till dekorering
1. Smält smöret, krossa kexen och blanda alla ingredienser till tårtbotten och kanter.
2. Tryck ut massan i en form med löstagbara kanter ca 24 cm i diameter. Den ska täcka botten och kanter.
3. Sätt ugnen på 150 grader.
4. Smält chokladen och blanda med kaffet.
5. Blanda ihop övriga ingredienser och häll hälften av fyllningen i formen. Tillsätt kaffeblandningen till resten av fyllningen och ringla den över så att det blir ett virvelmönster.
6. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 1 timme.
7. Låt kakan svalna och täck ytan med vaniljkesella. Dekorera med smält choklad.
Pepparkaksbönder
En julig variant av klassiska bondkakaor.
ca 60 st
5 1/2 dl vetemjöl
2 dl strösocker
1 msk ljus sirap
1 tsk bikarbonat
1 msk vatten
3/4 dl grovhackad sötmandel
2 msk pepparkakskrydda
200 g smör/margarin, rumsvarmt
1. Blanda mjölet med pepparkakskryddorna i en bunke. Gör en grop i mitten och lägg ner strösocker, sirap, hackad mandel samt bikarbonat utblandat i vatten i gropen.
2. Hacka sönder margarinet med en vass kniv samtidigt som du blandar runt det med mjölblandningen. När det blivit en smulig massa knådar du ihop smulorna med händerna till en deg.
3. Forma degen till två rullar, ca 4 cm i diameter. Rulla in dem i plasfolie och lägg dem i kylen minst två timmar eller i frysen knappt en timme. Tills de har blivit hårda.
4. Sätt ugnen på 200 grader. Skär rullarna i ca 1/2 cm tjocka skivor med en vass kniv. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen ca 10 minuter.
Pepparkakstryfflar
Lyxiga tryfflar med pepparkakssmak!
250 g mörk choklad
1 dl grädde
1/2 tsk pepparkakskrydda eller en blandning av kanel, kardemumma, ingefära och nejlika
1 tsk honung
1 tsk smör,rumsvarmt
kakao
1. Hacka chokladen i små bitar.
2. Koka upp grädde, pepparkakskryddorna och honung. Häll den varma blandningen över chokladen och rör om till en jämn smet.
3. Häll upp smeten i en folieform, 14 x20, och låt svalna i kylskåp över natten.
4. Lossa den stela tryffeln och skär i kuber.
5. Vänd tryfflarna i kakao. Förvara kallt i en lufttät burk.
Cookiebrownies
Browniesmet:
150 g smör
200 g mörk choklad
4 ägg
2 dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 krm salt
Cookiesmet:
50 g smör
1,5 dl farinsocker
1 ägg
2 dl havregryn
1 dl vetemjöl
0.5 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
0.5 dl nötter (valnötter eller hasselnötter, grovt hackade)
1. Börja med cookiesmeten. Smält smöret och rör ner sockret. Tillsätt resten av ingredienserna och rör ihop till en tjock smet.
2. Browniesmet: Smält smöret, bryt chokladen och blanda ihop. Vispa upp äggen lätt med sockret och rör ner chokladsmeten. Blanda mjöl och salt, rör ner i smeten och rör till en jämn massa.
3. Klä en ungsform, 20 x 30, med bakplåtspapper. Bred ut browniesmeten i formen och klicka ut cookiesmeten ganska tätt. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 200 grader ca 15 minuter.
4. Låt svalna, lossa kakan ur formen och skär den i bitar. Förvara gärna kallt.
Bakad choklad
Ur boken: Mina favoriter från Barcelona av Markus Aujalay
ca 4-6 st
100 g rumsvarmt smör
40 g socker
2 ägg
2 äggulor
100 g smält choklad, 70 procent
27 g vetemjöl
1. Sätt ungnen på 200 grader. Vispa ägg och socker pösigt.
2. Tillsätt de hela äggen, en i taget, och sedan äggulorna. Vispa mellan varje ägg.
3. Tillsätt den smälta chokladen och mjöl under långsam vispning. Konsistensen ska vara som vispad grädde.
4. Häll upp smeten i smorda portionsformar. Grädda i mitten av ugnen ca 5 min. Servera gärna med vaniljglass!
Krydd- och gräddfilskaka
Supergod, lättbakad kryddkaka med mjuk chokladglasyr!
2 ägg
1 1/2 dl socker
1 1/2 dl gräddfil
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1/2 tsk bikarbonat/matsoda
1/2 tsk malda kryddnejlikor
1/2 tsk kanel
1/2 tsk kardemumma
1/2 tsk ingefära
50 g/ 3/4 dl smält smör eller margarin
1. Vispa ägg och socker pösigt.
2. Rör ner gräddfilen.
3. Blanda ihop de torra ingredienerna och rör ner i smeten. Tillsätt till sist smöret.
4. Häll i smord, bröad form och grädda ca 40 minuter i 175 grader. Låt svalna.
Chokladglasyr:
Bryt en mörkchokladplatta (130 g) i bitar. Smält ca 50 g smör och en matsked honung. Ta bort från plattan. Lägg i chokladbitarna och rör om tills alla bitar har smälts. Låt svalna lite och ringla sedan över kakan.