Citronglass i chokladkorgar


Chokladkorgarna kan vara knepiga att göra men de är roliga att se på och goda att äta!

Chokladkorgar 4 st:
100g mörk choklad

Citronglass:
2 stora äggulor eller 3 små
1/2 dl socker
1 1/4 dl vispgrädde
1 1/4 dl mjölk
rivet skal av 1 citron
1 msk honung

1. Chokladkorgar: Smält hälften av chokladen och pensla på tex muffinsformar. Ställ i kyl att stelna. Smält resten av chokladen och pensla ett varv till. Låt igen stelna. Lossa försiktigt muffinsformarna.
2. Citronglass: Vispa äggulor och socker. Koka upp grädde, mjölk, citronskal och honung.
3. Vispa ner äggblandningen i gräddmjölken. Sjud försiktigt på svag värme under vispning tills blandningen tjocknar något. Låt svalna i vattenbad. Rör om då och då.
4. Kör i glassmaskin ca 20 minuter. Klicka upp i chokladkorgarna och servera direkt!

Mandelparfait med jordgubbssås



Mycket god parfait med smak av karamelliserade mandlar.

ca 10 bitar
100 g sötmandel
1/2 dl socker
3 äggulor
1/2 dl socker
3 dl vispgrädde
3 äggvitor
2 msk mandellikör

1. Hacka mandeln och rosta i en stekpanna. Häll på 1/2 dl socker, blanda om och låt smälta. Häll upp på ett bakplåtspapper, låt svalna och mixa sedan till ett "grus".
2. Vispa äggulor och 1/2 dl socker pösigt. Vispa grädden och blanda med äggulorna. Vispa äggvitorna till hårt skum och blanda ner.
3. Rör ner mandel och smaksätt eventuellt med mandellikör. Häll i form, täck med plast och ställ i frysen minst 6 timmar.
4. Servera med mixad jordgubbssylt.

Chokladcocotte med valnötter



4 st
100g smör
100 g mörk choklad
2 ägg
1 dl socker
2 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
4 valnötter

1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Smält smör och choklad. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl och bakpulver och tillsätt i äggsmeten.
3. Rör ner chokladblandningen.
4. Smörj och häll smten i 4 ugnssäkra portionsformar, lägg en valnöt ovanpå och grädda i mitten av ugnen ca 10-14 minuter.

Cheesecake med chokladtak


Cheesecake med frisk limesmak och chokladtak.

8-12 bitar
Botten:
6 digestivekex
2 dl kokosflingor
75 g smör

Fyllning:
3 gelatinblad
skal av 2 lime
1 1/2 dl limesaft
250 g kvark
1 1/2 dl creme fraiche
1 1/2 dl socker

Chokladtak:
100 g mörk choklad
1/2 dl vispgrädde
1 msk smör

1. Botten: Sätt ugene på 175 grader. Smula kexen och blanda med smör och kokos. Platta ut i en form med löstagbar kant och grädda 10 minuter.
2. Fyllning: Blötlägg gelatinet i kallt vatten. Vispa ihop lime skal, saft, kvarg, creme fraiche och socker. Smält försiktigt gelatinet i en kastrull. Blanda lite av fyllningen fyllningen med de smölta gelatinen och vänd sedan ner med resten. Vispa hårt annars blir det klimpar! Bred ut över bottnen och ställ den att stelna.
3. Chokladtak: Koka upp grädden och låt den hackade chokladen smälta ner i den. Tillsätt smör och rör till en slät tryffel. Knäpp av kakformens kant och bred över kakan.

Jordgubbs- och kokospanna cotta



Panna cotta:
För 4-5 personer
1 1/2 gelatinblad
1 burk kokosmjölk (200 g)
1 1/2 dl grädde
1/2 dl socker
2 msk citronsaft

Jordgubbsgelé:
1 gelatinblad
50 g skivade jordgubbar
ca 1-1 1/2 dl vitt vin eller cider
2 msk socker
75 g jordgubbar

1. Panna cotta: Lägg gelatinbladen i kallt vatten 5 minuter.
2. Låt kokosmjölk, grädde, socker och citronsaft koka upp i en kastrull. Tillsätt gelatinbladen och rör om tills de har smält. Låt svalna.
3. Fyll ca 5 vattensköljda glas och låt dem stå i kylen minst 2 timmar.
4. Jordgubbsgele: Lägg gelatinbladet i kallt vatten 5 minuter. Låt skivade jordgubbar, vitt vin och socker koka upp. Tillsätt gelatinbladet. Låt svalna.
5. Skär de hela jordgubbarna och blanda ner dem i jordgubbslagen.
6. Häll ett lager jorgubbsgelé på varje glas och låt stå i kylen ytterligare 2 timmar.
7. Dekorera med tex hackad choklad.

Youghurtglass med honung och nötter


Hemlagade youhurtglass som är enkel att göra och som smakar supergott!

för fyra personer

3 blad gelatin
5 dl naturell youghurt
1 dl vit/ljus sirap
6 msk flytande honung
6 msk rostade och hackade nötter

1. Grovhacka och rosta nötterna.
2. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten 5 minuter. Ta upp bladen och låt dem smälta på svag värme i en liten kastrull. Rör i yoghurten, lite i taget och rör sedan i sirapen.
3. Snabbkyl blandningen under omrörning i kallt vattenbad.
4. Kör blandningen i en glassmaskin i 20 minuter tills det blir glasskonsistens.
5. Servering: Fordela honungen i glas och strö ett lager med nötter ovanpå. Skeda eller spritsa försiktigt glassen över. Garnera med nötter. Servera direkt.

Knäckflarn med valfria fyllningar




Käckiga flarn som börjs i valfri form och som kan fyllas med goda fyllningar!

50 g smör
2/3 dl strösocker
1/2 dl ljus sirap
1 dl vetemjöl
1 msk konjak eller vodka

1. Smält smöret i en liten kastrull. Tillsätt socker och sirap och sjud under omrörning ca 3 minuter.
2. Ta bort kastrullen från värmen och rör i vetemjöl och konjak. Låt svalna.
3. Sätt ugnen på 180 grader.
4. Klicka ut 1 tsk klickar (ca 4-5 per plåt) på baklåtspapper och grädda i nedre delen av ugnen 4-7 minuter. Forma flarnen sålänge de är varma.
5. När flarnen är avkalnade kan man fylla dem med valfri fyllning. På bilden har jag bara spritsat grädde med lite citronsmak.

För fina former på flarnen kan man tex böja efter en flaska eller hänga över ett litet glas.

Fudge brownie



ca 16 bitar

230 g smör
500 g socker
4 stora ägg
150 g kakao
1 msk vaniljsocker
1 tsk snabbkaffepulver
1 tsk bakpulver
170 g vetemjöl
250 g chokladknappar

mörk choklad frosting:
100 g rumsvarmt smör
150 g choklad
100 g florsocker
50 g kakao
1 msk hett vatten
1 msk vaniljsocker

1. Ugn 180 grader. Smält smöret och rör i sockret.
2. Vispa äggen lätt och rör ner kakao, vanilj, kaffepulver, salt och bakpulver.
3. Rör ner smör och sockerblandningen. Tillsätt mjölet och chokladknapparna och rör om.
4. Grädda kakan i ca 30 minuter. Låt svalna och lägg i frysen ca 1/2-1 timme. Skär sedan i bitar. 
5. Frosting: Smält chokladen. Vispa smör och socker ca 3 minuter. Blanda ihop.
6. Blanda kakao med vattnet, häll det i chokladkrämen och vispa ordentligt. Dekorera.

Chokladfudge med nötter


Mycket god och krämig fudge med rostade nötter.

30-40 bitar

2 1/2 dl hackade nötter
1 msk smör
1 nypa salt
300 g mörk choklad
200 g mjölkchoklad
1 burk kondenserad mjölk (ca 400 g)
1 1/2 tsk vaniljsocker

1. Sätt ugnen på 175 grader. Rosta de hackade nötterna på en plåt i ca 5-10 minuter. Klä en form, ca 20 x 20, med baklåtspapper.
2. Häll de varma nötterna i en skål med smör och salt, rör om tills smöret har smält.
3. Hacka all choklad. Värm den kondenserade mjölken lite och lägg i chokladen. Rör om till den har smält.
4. Blanda ner nötterna och vaniljsockret.
5. Häll upp i formen och låt stelna i kylskåp några timmar.
6. Skär bitar och pudra med florsocker.

Cupcakes


Mycket enkla och goda cupcakes.
ca 12 st

3 ägg
2 1/2 dl socker
1 tsk vaniljsocker
100 g smör
1 dl mjölk
3 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
skal och saft av en citron

1. Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och allt socker pösigt.
2. Smält smöret, häll i mjölken och blanda med äggsmeten.
3. Blanda mjöl, bakpulver och salt och vänd ner i smeten. Blanda i citronskalet och saften.
4. Grädda mitt i ugnen ca 15 minuter. Låt svalna.

Frosting på toppen:
60 g mjukt smör
5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
100 g philadelphiaost
ev några droppar karamellfärg eller kakao

1. Vispa ihop alla ingredienser.
2. Bred frostingen på cupcakesen och garnera med valfritt strössel/chokladspån/kokos/godis...

Petit fours



ca 25

Botten:
150 g mandelmassa
100 g smör
2 ägg
1/2 dl vetemjöl

100 g mörk/vit choklad

Garnering:
150 g mandelmassa
80 g smör
röd karamellfärg
silverkulor

1. Riv mandelmassan och rör den smidig med rumsvarmt smör. Vispa i äggen, ett i taget. Rör i mjöl.
2. Häll smeten i en form med bakplåtspapper. Grädda i 175 grader, 30-35 minuter. Låt kallna.
3. Skär i passliga bitar och doppa i smält choklad.
4. Riv madelmassan och rör smidig med smöret. Färga med karamellfärg. Spritsa toppar på kakorna och dekorera med silverkulor!

Varm mjölkchokladbakelse







4 st

25 g smör
100g mjölk choklad
2 ägg
1 dl råsocker
1 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

1. Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret och chokladen.
2. Vispa ihop ägg och socker och blanda ner smöret, chokladen. Rör ihop mjöl och bakpulver och sikta ner. Blanda väl.
3. Häll upp i smörjda ungsformar och grädda mitt i ugnen ca 10 minuter. Ät varma eller lite avsvalnade med spritsad grädde ovanpå.

RSS 2.0