Chokladbiskvier
Klassiska chokladbiskvier med len chokladkräm på mandelbotten. Enkla att göra!
ca 16 st
250 g mandelmassa
1 äggvita
Fyllning:
50 g mörkchoklad
125 smör, rumsvarmt
1 1/2 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
1 äggula
Topping:
150 g mörk/vit choklad
1. Sätt ugnen på 175 grader. Riv mandelmassan på ett rivjärn.
2. Arbeta in äggvitan. Klicka och platta ut små rundlar av mandelmassmeten på baklåtspapper. Grädda mitt i ugnen ca 12 min. Låt svalna med undersidan uppåt.
3. Fyllning: Smält chokladen. Vispa smör, florsocker, vaniljsocker och äggulan till en fluffig smet med elvisp. Vänd ner den smälta chokladen.
4. Bred choklad krämen på bottnarna och låt stelna i kylskåp i ca 30 minuter.
5. Topping: Smält chokladen och doppa biskvierna. Låt stelna och förvara i kylskåp.
Sega chokladrutor med nötter eller mint
Läckert sega rutor som ska gräddas i långpanna.
ca 24 st
100 g smör
2 ägg
3 dl socker
1 1/2 dl vetemjöl
4 msk kakao
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 dl hackade nötter eller mintkarameller
1. Lägg ugnen på 150 grader. Smält smöret. Vispa ägg och socket, tillsätt smöret.
2. Blanda de torra ingredienserna och häll i smeten. Hacka nötter eller mintkarameller och tillsätt dem.
3. Grädda i ca 25-30 minuter. Låt svalna och skär i bitar.
Kladdiga chokladbakelser
Chokladmuffins fyllda med god vitchokladfyllning och med sylt på toppen. Muffinsarna är godast dagen efter att de bakats.
ca 18 st
2 ägg
2 1/2 dl socker
1 1/2 dl vetemjöl
4 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
100 g smält smör
Fyllning:
50 g smör
1 msk vetemjöl
1 dl mjölk
1 dl grädde
100 g vit choklad
Garnering:
sylt
chokladfigurer
1. Vispa ägg och socker poröst. Blanda mjöl och kakao och sikta ner i smeten.
2. Tillsätt vaniljsocker, salt och det smälta smöret. Fördela i stadiga muffinsformar och grädda i 175 grader ca 15 minuter.
3. Fyllning: Smält smöret, tillsätt mjölet och rör om. Späd med mjölk och grädde och koka tills det tjocknar.
4. Bryt chokladen och låt dem smälta i krämen. Skeda den i chokladformarna och ställ kallt att stelna. Garnerna med sylt och chokladfigurer.
Chokladplattor
Chokladplattor är snabbt fixade och ser fina ut.
Smält valfri mängd mörkchoklad, häll ut runda klicka på baklåtspapper och lägg nötter och torkade frukter ovanpå. Låt svalna.
Knäckflarn fyllda med limegrädde
Supergoda knäckflarn fyllda med lime- och mandelgrädde.
ca 25 flarn
75 g smör
1/4 dl ljus sirap
1/4 dl vispgrädde
1 dl strösocker
1 dl havregryn
1 dl vetemjöl
1/4 tsk bakpulver
1/4 tsk vaniljsocker
Mandelgrädde:
3 dl vispgrädde
50 g mandelmassa
1/2 - 1 lime, skalet
Garnering:
ca 200 g mörkchoklad
1. Smält smöret och blanda med de övriga ingredienserna.
2. Klicka ut på plåtar med bakplåtspapper, ca 1/2 msk per klick och 4 st klickar per plåt. Grädda i mitten av ugnen ca 6 minuter.
3. Lossa flarnen från plåtarna direkt och rulla försiktigt dem runt en pinne tex en brödkavel eller liknande köksredskap. Låt svalna.
4. Mandelgrädde: Riv mandelmassan fint. Vispa grädden och blanda ner mandelmassan och limeskalen till en jämn kräm.
5. Spritsa in grädden i flarnen och lägg dem i frysen i minst en timme.
6. Garnering: Doppa ändarna i smält choklad och låt stelna på bakplåtspapper. Förvara i kylskåp eller frys.
Saftig chokladkaka
Mycket god och saftig chokladkaka.
150 g smör
200 g mörk choklad
2 1/2 dl strösocker
4 ägg
1 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
1/2 dl kakao
1 tsk vaniljsocker
1 dl creme fraiche
Glasyr:
100 g mörk choklad
2 tsk smör
och för extra smak går det att ringla lite limesaft balndat med florsocker överst (som på bilden), det piggar upp!
1. Ugn 175 grader. Smält smöret och chokladen.
2. Vispa socker och ägg, rör sedan ner choklad, smör och de övriga ingradienserna.
3. Häll smten i en stor smord sockerkaksform. Grädda i ca 30-40 minuter i nedre delen av ugnen. Kakan ska helst bli saftig. Låt svalna.
4. Smält chokladen och smöret till glasyren. Häll över kakan.
Mintplattor
Mintkakor som imponerar på godisbordet och släcker sötsuget.
ca 30 st
1 äggvita
6 droppar pepparmyntsolja
ca 5-6 dl florsocker
200 g mörk choklad
1. Vispa äggvitorna hårt, droppa i perppermyntsoljan och blanda ner florsockret. Smeten ska bli fast och smidig.
2. Häll ut smeten på ett bakbord med florsocker på. Kavla ut den tills den är ca 1/2 cm tjock. Tryck ut små rundlar med tex snapsglas.
3. Smält chokladen och doppa plattorna. Att använda två teskedar hjälper. Låt mintplattorna svalna på ett bakplåtspapper.
Apelsiner med marängtoppar
En perfekt efterrätt som helst serveras nygräddad!
4 st
2 apelsiner
1 msk rörsocker eller vanligt
2 äggvitor
1 dl strösocker
ca 1/2 liter glass med valfri smak
Garnering:
madelspån
florsocker
1. Dela apelsinerna och skeda ur fruktköttet. Ta bort "apelsinskinnet" och lägg tillbaka köttet i fruktskalen. Strö sockret över och ställ i kylen fram till servering.
2. Vispa äggvitorna hårt och tillsätt sockret. Lägg en bit glass på varje apelsinhalva och spritsa marängen över.
3. Strö över madelspån och grädda i övre delen av ugnen i 250 grader någon minut. Passa noga! Pudra över florsocker och servera genast.
Chokladmuffins med kolafyllning
ca 12 st
75 g smör
1 dl mjölk
2 ägg
2 dl socker
3 1/2 dl vetemjöl
4 msk kakao
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
Fyllning:
dumle- eller centerkolor
1. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken.
2. Vispa ägg och socker pösigt.
3. Rör ihop alla torra ingredienser och blanda sedan ner det i äggsmeten. Tillsätt smör- och mjölkblandningen. Blanda väl.
4. Låt smeten i kylskåp 1 timme. Sätt ugnen på 200 grader.
5. Lägg lite smet i botten på muffinsformarna, lägg dit en godis och fyll därefter på med mer smet.
6. Grädda mitt i ugnen ca 10 minuter.
Chokladcheesecakes
100 g digestivekex
1 tsk ingefära
40 g smält smör
200 g färskost
3/4 dl ljust muscovadosocker
1 ägg
100 g hackad mörk choklad
2 msk konjak
1 msk vatten
1 1/2 dl vispgrädde
1. Krossa kexen till smulor. Rör ihop med smält smör och ingefära.
2. Fördela i muffinsformar.
3. Vispa ihop färskost, socker, ägg, vatten och konjak i en bunke. Smält chokladen och rör ner lite i taget i smeten.
4. Grädda i ca 20 minuter. Låt svalna.
5. Dekorera med vispad grädde och chokladspån.
Marängtoppar med nötter
ca 40 st
4 äggvitor
1 1/2 dl socker
150 g hasselnötter
1. Hack nötterna.
2. Sätt ugnen på 125 grader.
3. Vispa äggvitorna till hårt skum, tillsätt sockret lite i taget. Rör ner nötterna.
4. Klicka ut små bollar på ett bakplåtspapper och grädda i ca 60 minuter.
Cashewnötkakor
Knapriga kakor med vit choklad.
ca 20 st
1 dl naturella cashewnötter
100 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
1 1/2 dl vetemjöl
1 dl fiberhavregryn
1/2 tsk bakpulver
Garnering:
50 g vit choklad
1.Sätt ugnen på 200 grader. Hacka nötterna.
2. Vispa smör och socker poröst.
3. Blanda nötter, vetemjöl, havregryn och bakpulver.
4. Blanda samman allt till en smidig deg. Forma degen till ca 20 bollar och grädda mitt i ugnen ca 15 minuter.
5. Smält chokladen och ringla över varje kaka.
Snökakor
Underbart goda och sega kakor med mustig chokladsmak.
ca 20 st
100 g mörk choklad
60 g smör
1 1/2 dl farinsocker
1/2 tsk vaniljsocker
1/2 tsk kardemumma
2 dl vetemjöl
3 msk kakao
1 tsk bakpulver
1 nypa salt
1 ägg
1/4 dl mjölk
Garnering:
socker
florsocker
1. Smält chokladen.
2. Vispa smör och farinsocker. Vispa ner ägget. Tillsätt vaniljsocker, kardemumma och den smälta chokladen under lätt vispning.
3. Rör ihop mjöl, kakao, bakulver och salt.
4. Rör i mjölet och mjölken. Degen ska vara lite kladdig.
5. Forma degen till en rulle, plasta in i plastfolie och låt vila i kylen några timmar.
6. Sätt ugnen på 175 grader.
7. Forma bollar av degen, platta till dem lite. Rulla varje boll först i strösocker och sedan rikligt med florsocker.
8. Grädda kakorna mitt i ugnen i ca 14 minuter tills ytan spricker lite.
Apelsinkola
En enkel kola med god smak av apelsin.
Ca 40 st
100 g smör
1 dl socker
1 dl ljus sirap
3 dl vispgrädde
rivet skal av en apelsin
1. Blanda allt utom apelsinskal i en kastrull.
2. Koka upp på medelstark värme. Låt koka i ca 20 min innan du gör första kulprovet. Har du termometer så ska kolan vara ungerfär 117 grader.
3. Blanda ner apelsinskalet när kolan är klar.
4. Häll i en form med smort baklåtspapper och låt stelna i rumstemperatur. Skär sedan i bitar och slå in i cellofan, smörpapper eller plastfolie.
Chokladtårta
Mycket enkel och god chokladtårta som håller i flera dagar.
150 g mörk choklad
150 g rumsvarmt smör
2 dl socker
4 ägg
1 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
Glasyr:
150 g mörk choklad
1-2 msk smör
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Vispa socker och smör mjukt och luftigt. Tillsätt ett ägg i taget och vispa ordentligt mellan.
3. Smält chokladen och häll ner den varm i smeten. Blanda om.
4. Tillsätt vetemjölet blandat med bakpulvret. Häll smeten i en form klädd med bakplåtspapper.
5. Grädda kakan i nedre delen ca 30 minuter. Låt kallna.
6. Smält chokladen och smöret till glasyren och bred ut över kakan.