Nougatbakelser med mandelmassa och marsipan




Goda nougatbakelser med seg mandelmassabotten och sött marsipantak.
Alla ingredienser bör vara rumstempererade.

ca 15-20 st

Mandelbotten:

150 g mandelmassa
50 g smör
1 ägg

Nougatsmörkräm:
60 g mörk choklad
20 g kokosfett
100 g smör
40 g margarin
100 g nougat

Garnering:
marsipan, kakao och mörk choklad

1. Sätt ugnen på 170 grader. Blanda mandelmassan med smöret och tillsätt sedan ägget.
2. Bred ut ca 1/2 cm tjockt lager i bottnen av muffinsformar. Grädda i mitten av ugnen ca 12 minuter.
3. Smörkräm: Smält chokladen, kokosfettet och rör ner nougaten sålänge det ännu är varmt. Vispa smör och margarin.
4. Tillsätt den smält chokladen lite i taget och vispa ordentligt.
5. Klicka ut smörkrämen ovanpå mandelbottnarna. Låt stå i kylen ca 30 minuter.
6. Kavla ut marsipanen tunt och ta ut rundlar med ett glas. Lägg marsipanlocken över bakelsen och tryckt till runt kanterna. Dekorera med kakao och lite smält choklad.

Chokladparfait




Enkel och god chokladparfait!

ca 6-8 st
1/2 vaniljstång
1 dl mjölk
3 äggulor
1 dl strösocker
150 g mörk choklad
2 dl vispgrädde

1. Koka upp mjölk och vaniljstång snittad på längden.
2. Vispa äggulor och socker i en kastrull. Ta upp vaniljstången ur mjölken och skrapa ner fröna i äggvispet.
3. Häll den varma mjölken över och sjud på svag värme tills det tjocknar. Bryt chokladen i bitar och låt den smälta i blandningen. Låt svalna.
4. Vispa grädden och blanda med chokladkrämen.
5. Häll upp i portionsformar och ställ i frysen.
6. Låt dem stå i kylskåp ca 30 minuter före servering.

Ryska pälsmössor


ca 12 st

Vaniljkräm:
1/2 vaniljstång
1 äggula
1 1/2 dl mjölk
1 1/2 msk socker
1/2 msk potatismjöl

Kakbotten:
4 ägg
2 1/2 dl socker
1 dl olja ( ex rapsolja)
1 dl rumstempererat vatten
4 dl vetemjöl
1 msk bakpulver
1 1/2 msk kakao

Glasyr:
100 g mörk choklad
10 g kokos

1. Vaniljkräm: Dela den halva vaniljstången och skrapa ur innehållet i en kastrull. Blanda i de övriga ingrdienserna och vispa ihop.
2. Låt blandningen sjuda under vispning tils krämen tjocknar. Låt svalna.
3. Sätt ugnen på 175 grader. Skilj gulor och vitor. Vispa äggvitorna till hårt skum.
4. Vispa äggulor och socker. Tillsätt olja och vatten. Blanda väl.
5. Blanda vetemjöl med bakpulver och rör ner i äggulesmeten. Tillsätt kakao.
6. Vänd försiktign ner äggviteskummet.
7. Häll ut smten på en bakplåtsklädd plåt ca 30-40 cm, och grädda mitt i ugnen 10-15 minuter. Ta ut små cirklar med tex ett glas medans kakan är varm. Låt svalna.
8. Dela varje kaka i två rundlar. Bred vaniljkräm på på två sidor och sätt ihop. Bred även lite kräm på sidorna runt kakan.
9. Bred ut smält choklad på toppen av kakan, låt svalna. Doppa sidorna i kokos.

Solkaka


Lättgjord kaka med god kokostopping.

2 ägg
2 dl socker
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 dl hett vatten

Topping:

100 g smör
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 dl kokos
1 äggula

1. Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker.
2. Blanda mjöl med bakpulver. Häll mjölblandning i äggsmeten och tillsätt det heta vattnet.
3. Häll smeten i en form klädd med bakplåtspapper. Grädda i 30-40 minuter. Låt svalna.
4. Topping: Koka ihop smör, socker och vaniljsocker i en kastrull. Blanda i äggulan samt 1/2 dl riven kokos.
5. Bred topingen över kakan. Strö över resten av kokosen.

Pastéis de Nata


Läcker portugisisk gräddpastej.

Ca 12 st
3 smördegsplattor
12 aluminiumformar (ca 7 ck i diameter)

Fyllning:
2 dl vispgrädde
4 äggulor
1 dl socker
finrivet skal av 1 citron

Servering:

kanel

1. Sätt ugnen på 250 grader.
2. Skär smördegsplattorna på längden i drygr 1 cm breda remsor. Ringla 2 remsor i varje smörjd aluminiumform och tryck ut degen lite lätt så att den täcker hela formen.
3. Fyllning: Blanda alla ingredienser. Låt sjuda under kraftig vispning ett par minuter, tills den tjocknat. Låt svalna.
4. Fördela fyllningen i formarna och grädda i nedre delen av ugnen 12-14 minuter. De ska vara lite bruna i kanterna. Sikta kanel över och njut.

Brownie cheesecake


Supergod kaka med browniebotten och cheesecake topp!

Brownie:
120 g smör
2 dl vetemjöl
120 g mörk choklad
2.25 dl socker
2 ägg
0.6 dl mjölk

Cheesecake:
500 g färskost
1.5 dl socker
3 ägg
1 tsl vaniljsocker
1 dl naturell youghurt

Garnering:
mörk choklad

1. Lägg ugnen på 180 grader. Lägg bakplåtspapper i en rund form ca 23 cm.
2. Brownie: Smält smör och choklad. Rör i socker.
3. Vispa i ett ägg i taget. Tillsätt mjölet och rör om. Häll upp i formen och grädda i knappa 25 minuter.
4. Lägg ugnen på 160 grader.
5. Cheesecake: Rör ihop ingrdienserna och häll ovanpå browniebottnen. Grädda i 45-55 minuter. Förvara i kylskåp. Ringla lite choklad över före serveringen.

Chocolate creamdream pie




En dröm för chokladälskare.

Pajskal:
1 dl kakao
350 g digestivekex
100g smält smör

Fyllning:
4 äggulor
1 dl socker
1/2 dl mörkt muskovadosocker
1 dl grädde
200 g mjölkchoklad
100 g smör
ev 3 msk konjak

Topping:
4 äggvitor
1 msk maizenamjöl
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker

1. Pajskal: Mixa kakao, gigestivekex och smält smör till en grynig massa. Tryck ut degen i en form med löstagbar botten och låt stå i kylen ca 30 minuter. Lägg ugnen på 200 grader.
2. Grädda i 20 minuter. Låt svalna.
3. Fyllning: Blanda äggulor, socker, muscovadosocker och grädde i en kastrull. Sjud blandingen under omrörning tills den tjocknar.
4. Ta bort från plattan, blanda i choklad och sedan smöret (+ eventuellt konjak). Låt det smälta ihop.
5. När bottnen har svalnat helt, häll fyllningen ovanpå och låt den stå kallt i ca 2 timmar.
6. Topping: Vispa ihop ingredienserna till en styv maräng och klicka ut över kakan.
7. Bränn av marängen med gasbrännare eller ställ den en liten stund i ugnen. Passa noga, marängen bränns lätt!

Kardemummafras med youghurt och bär


Fräch och mild efterrätt som går lätt att förbereda!

ca 4-6 st
2 msk smör
3 msk socker
2 dl havregryn
1 tsk strött kardemumma
2 dl naturell yoghurt
2 msk flytande honung
1/2 liter färska eller frysta bär ex blåbär, hallon (det går också bra att använda olika sylter)

1. Smält smöret i en stekpanna tills det är ljust brunt. Tillsätt socker och havregryn.
2. Låt allt bli rostat, rör om då och då så att det inte bränns. Tillsätt kardemumma och låt svalna.
3. Varva havregryn, youghurt, honung och bär i glas. Servera genast!

Glassefterrätt med brownies, grädde, madelkross och varm chokladsås




Enkel och god efterrätt!

Brownies med vit choklad och nötter:
ca 15 bitar
90 g mörkt muscovadosocker
90 g strösocker
2 ägg
100 g mörk choklad
125 g smör
1 1/4 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
50 g nötter, hackade
50 g vit choklad, hackade

1. Brownies: Sätt ugnen på 180 grader. Blanda sockersorterna och äggen och vispa tills det är vitt och pösigt.
2. Smält smör och mörk choklad.
3. Blanda mjöl, bakpulver, nötter och vit choklad.
4. Rör ner chokladblandningen och sen mjölblandningen i äggsmeten.
5. Häll i en form, ca 30x20 cm klädd med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i ca 25 minuter. Låt svalna.
6. Chokladsås eller brownieglasyr: Smält ca 50 g smör och 30 g smör (för 4 personer).
7. Servering: Ös upp vaniljglass i skålar, lägg browniesruta, spritsad grädde, mandelkross och chokladsås ovanpå. Avnjut!

Lemon curd


Lemon curd ,en sorts citronkräm eller engelsk marmelad som passar utmärkt att bre på både smörgåsar, scones, plättar, våfflor, på/ i muffins eller tårtor.

2 dl citronsaft
3 ägg
5 dl syltsocker
200 g smör

1. Lägg citronsaft, ägg och syltsocker i en tjockbottnad kastrull. 
2. Vispa hela tiden under uppvärmning (svag värme) tills det tjocknar.
3. Tillsätt smöret och rör om tills det smält. Ta bort från värmen.
4. Häll upp i rena glasburkar, slut om locket och lägg upp och ner tills lemon curden har svalnat.
5. Förvara i kylskåp.

Chokladrulltårta med två fyllningar




Supergod chokladrulltårta med både mörk och vit mousse samt med smak av rom!

6 stora ägg, delade i gula och vita
2 1/3 dl florsocker
1 1/4 dl kakao

Mörk mpusse:
200 g mörk choklad, hackad
100 g smör
4 ägg delade i gula och vita
1 msk socker
1-2 msk rom

Vit mousse:
3 dl vispgrädde, kyld och vispad
100 g vit choklad, hackad

Garnering:
kakao eller florsocker

1. Sätt ugnen på 200 grader. Vispa äggulorna och 1 1/3 dl florsocker. Sikta ner kakao och blanda försiktig om.
2. Vispa äggvitorna med resten av florsockret till en hårt skum. Väng försiktigt ner i äggulesmeten.
3. Grädda i en långpanna, 8-10 minuter.
4. Täck ett galler med en fuktig kökshanduk och lägg bakplåtspapper ovanpå. Stjälp upp kakan på gallret, lyft bort långpannan, dra loss pappret på undersidan av kakan och låt svalna.
5. Mörk mousse: Smält smör och choklad, rör försiktigt ner äggulorna och rom. Låt svalna.
6. Vispa äggvitorna och sockret till hårt skum. Vänd ner skummet i chokladsmeten och kyl moussen en stund, tills den börjar stelna.
7. Vit mousse: Kyl den vispade grädden, vänd ner chokladen och ställ kallt.
8. Bred ut den mörka moussen över kakan men lämna 2 cm kant runtom. Bred ut den vita moussen ovanpå.
9. Rulla ihop kakan från kortsidan med hjälp av pappret.
10. Svep in kakan i pappret så att den får fin form och ställ kallt i 30 minuter-2 timmar.
11. Servering: Ta bort pappret, lägg på serveringsfat och garnera med kakao eller florsocker.


Lime och madel cookies



ca 50 små

2-3 lime eller 1 stor citron
100 g smör
2 1/2 dl socker
1 ägg
1 dl hackad sötmandel
4 dl mjöl
1 tsk bakpulver
1 krm salt

1. Sätt ugnen på 200 grader. Tvätta limefrukterna. Riv skalet.
2. Rör smör och socker smidigt. Tillsätt ägget.
3. Rör ner den hackade mandeln, limeskalen och mjöl med bakpulver och salt.
4. Rulla smeten till en rulle, skär skivor och lägg ut dem på ett bakplåtspapper. Grädda kakorna i 12-15 minuter.


Youghurtglass med mangomootie och minibiskvier




Uppfriskande efterrätt!

För 4 personer
Smootie:
3 mogna skalade mangofrukter
1,5 dl apelsinjuice
1,5 dl naturell youghurt
1-2 msk florsocker

Minibiskvier:
100 g mandelmassa
1/2 äggvita
50 g mörk choklad

Youghurtglass receptet finns här! Det går också bra att använda vanlig vaniljglass.

1. Smootie: blanda ihop allting med en mixer.
2. Minibiskvier: Sätt ugnen på 175 grader.
3. Riv mandelmassa och blanda med äggvitan. Klicka ut små knopar på bakplåtspapper.
4. Grädda mitt i ugnen i ca 6-8 minuter. Låt kallna.
5. Smält chokladen och doppa eller rör ner mandelknopparna. Låt stelna i kylskåp.
6. Servering: Häll upp smootie i skålar och lägg i glass och minibiskvier.


Mint- och chokladmuffins


Kladdiga och goda chokladmuffins med smak av mint!

ca 8-12 st
125 g mörk choklad
100 g smör
1.5 dl socker
2 ägg
0,75 dl (45 g) vetemjöl
0.5 dl kakao
0.5 tsk bakpulver
1 krm salt
8-10 droppar pepparmintsarom

Glasyr:
0.5 msk smör
2 dl florsocker
1.5 msk mjölk
några droppar pepparmintsarom

1. Smält chokladen. Vispa smör och socker fluffigt. Tillsätt ett ägg i taget och vispa mellan varje.
2. Blanda mjöl, bakpulver, kakao och salt och sikta ner i äggsmeten. Rör ner chokladen och pepparmintsaromen.
3. Fördela i muffinsformar och grädda mitt i ugnen i 175 grader ca 15 minuter. Låt svalna.
4. Glasyr: Smält smöret. Rör ner florsockret och tillsätt mjölken samt mintaromen. Glasyren ska vara ganska tjock.
5. Bre ut på muffinsarna!

Chokladtårta med blåbär



200 g mörk choklad
90 g smör
4 msk strösocker
2 ägg
2 1/2 dl vetemjöl
blåbär, florsocker och ringlad choklad till servering

1. Sätt ugnenpå 180 grader. Smält smör och choklad.
2. Vispa ägg ock socker pösigt. Vänd ner chokladblandningen och mjölet i äggblandningen.
3. Häll smeten i en form med löstagbar kant (klädd med bakplåtspapper9 och grädda i nedre delen av ugnen i ca 10-15 minuter.
4. Dekorera med bär, florsocker och lite ringlad choklad.

Limegräddbakelse på mandelbotten



ca 18 medelstora bakelser
Bottnar:
1 dl sötmandel
1/2 dl strösocker
2 1/2 dl vetemjöl
100 g kallt smör
1 ägg

Limekräm:
4 äggulor
1/4 dl strösocker
skal av 1 lime
2 msk limesaft
1 1/2 dl mellangrädde

Garnering:
Hallon, blåbär, kivi, jordgubbar, choklad...

1. Bottnar: Mal mandeln tillsätt mjöl och smör i bitar. Arbeta ihop med en kniv eller gaffel. Tillsätt sen ägget och arbeta ihop med fingrarna.
2. Tryck ut degen i smörjda mazarinformar och ställ kallt i minst 30 minuter.
3. Sätt ugnen på 200 grader.
4. Grädda formarna på en plåt mitt i ugnen 8-10 minuter. Förvara torrt.
5. Limekräm: Vispa samman allt utom grädde i en kastrull. Sjud på svag värme till en tjock kräm under ständig vispning. Låt kallna och förvara i kylskåp.
6. Servering: Vispa grädden och blanda den med limekrämen. Fyll de avkallnade formarna med gräddkrämen och dekorera med bär.

RSS 2.0